Pages

RM2/BULAN... BERMINAT EMAIL ME nanaosaki87@hotmail.com

ads ads ads ads

My Blog List

Friday 22 April 2011

KARI DAGING

Bahan-bahan:

  • ½ kg daging (dipotong sebesar ibujari)
  • ½ kg kentang dipotong 6     6 biji bawang putih (diketuk & potong)
  • sedikit halia (dikisar/ dihiris)
  • 2 paket serbuk kari 888 (jenis lain pun blh)campur sedikit air hingga pekat
  • Minyak (utk menumis)
  • Garam
  • Gula
  • Perasa (jika perlu)
  • Asam keping/ air asam jawa

Cara:

  • Tumiskan bawang putih dan masukkan halia hingga naik bau.
  • Masukkan serbuk kari yg telah dipekatkan dgn air. Tumis hingga keluar minyak.
  • Masukkan garam, gula, perasa secukupnya.
  • Masukkan daging, gaul hingga rata dan campur air sedikit dan biarkan daging empuk. Api dalam keadaan sederhana.
  • Masukkan air keping/ air asam jawa. Kemudian masukkan kentang, masak hingga empuk.
Cadangan Hidangan:
Nak lagi sedap dipandang & dirasa, masak hingga kuah jadi pekat......sedap & spicy.

Tambahan:
sesuai utk yg suka mkn kari tapi malas masak, nak xpres & ekonomi (bajet dijamin)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...